22 Mart 2011 Salı

Silverlight nedir ?


microsoft_silverlight.jpg Silverlight Web geliştiricileri için tasarlanmış yepyeni bir uygulama bu uygulama sayesinde internet sayfalarına özelliklede medya uygulamaları için geliştirilebilir ve hayal gücünüze kalmış özel görsel efektler diyebilirim. Falsh tarzı fakat flash değil. Flash ile yapılmış internet sitelerini biliyorsunuzdur. Açılması için Adobe nin Flash eklentisi yani Flash Player’i yüklediğinizde webmaster’in logo vb. görsel amaçlar için tasarladığı uygulamalardı. Silverlight ise çok daha farklı fakat görselliği açısından bir fikir edinmeniz için bu örneği verdim. Silverlight uygulamalarınıda izleyebilmeniz için Microsoft Silverlight eklentisini kurmanız gerekiyor. Silverlight özelliklede Web 2.0 uygulamaları için çok işe yarar bir durumda. Silverlight hakkında küçük bir animasyon buldum sanırım bu video’yu izlerseniz silverlight projesi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Microsoft Silverlight videosunu izlerseniz çok hoşunuza gideceğine eminim. Ben Silverlight’a geleceğin Web uygulamaları gözüyle bakıyorum.
Silverlight Microsoft Internet Explorer 7.0 ve 6.0 da çalışabiliyor. Ayrıca Mozilla 1.5 ve 2.0 içinde geliştirilmiş. Mac Os için ise Safari Web Browser desteği sağlamışlar. Bu gerçektende güzel Eğer ki Microsoft sadece Internet Explorer için geliştirmiş olsaydı biraz tepki alır ve kendini kısıtlar diyebilirdim. Mozilla ve Safari içinde geliştirilmiş olması dünyaya hitap etmek istediklerini ortaya koyuyor.
Silverlight uygulamasının çalışabilmesi için en az
Windows için : X86 or x64 500-megahertz (MHz) or higher processor with 128-megabytes (MB) of RAM
Mac için : PowerPC G4 800-MHz or higher processor with 128-MB of RAM
Gerekiyor yani kısacası ortalama bir konfigurasyondaki PC ye sahip olmanız gerekmekte.. Win98 den kalma bir PC niz varsa zaten böyle bir uygulama ile işiniz olmuyordur diyebilirim :)
Windows Server 2003, Windows Vista ve Windows XP de tamamiyle sorunsuz olarak çalışabiliyor. Mac OS yi de unutmadıkları kesin. Windows 2000 için ise hala Microsoft ‘un çalışmaları devam ediyor henüz 2000 işletim sistemi için projeyi bitirmemişler. Buradan inceleyebilirsiniz.
Microsoft Silverlight Eklentisini kurmak için Microsoft ‘un bu sayfasını tıklayıp Silverlight eklentisini indirebilirsiniz.
Ayrıca Microsoft SILVERLIGHT 1.1 ALPHA REFRESH sürümü ile de satranç Oynamanızı tavsiye ederim…. Yalnız dikkat edin çok hızlı ve çok akıllı oynuyor. Hamleleri çok iyi diyebilirim. :) Ben ilk oyunumda yenildim :)
http://www.microsoft.com/silverlight/
Yalnız değinmeden edemeyeceğim. Hepimiz biliyoruz ki Google arama motoru konusunda şuan 1 numara ve sefasını sürüyor açıkcası yan gelip yatmıyorda sürekli kendini geliştiriyor. Hepimiz biliyoruz ki Google Flash ile hazırlanmış internet sitelerini kaale almıyor. Almıyor çünkü SWF dosyaları içerisinden TEXT leri export edip de Önbellekleme yapmak….. Yapsada ne kadar verimli olur ki ? Ayrıca Flash lı siteler ne kadar da Meta etiketlerine TEXT olarak veri girselerde sonuçta İnternet Sisteminde kötü niyetli çok kişi var. Ve sırf meta etiketlerine En çok aranan kelimeleri koyupta içerik alakasız olan yüzbinlerce internet sayfası var. Yani Turnusol kağıdı kullanarakta internet sitelerinin META analizini yapsınlar… :)
Velhasıl kelam merak ettiğim konu şu.. Silverlight projesi de TEXT tabanlı olmadığı için yani Grafiksel arayüz sunduğu için Silverlight ile yapılmış internet sitelerini Google kaale alacak mı ? Acaba en büyük rakibi Microsoft ‘a bu konuda ne kadar destek verecek ? Benim tahminim Google Silverlight ile yapılmış sitelerede Flash ile yapılmış siteler kadar önem verecek yani kaale almayacak .. Umarım böyle olmaz çünkü Google ‘nin müşteri potansiyeli ortada MSN arama motoru yanından bile geçemezken Sadece MSN Arama ile de Silverlight projesine ne kadar destek olunabilir ayrı bir konu…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder